søndag 31. januar 2010

Kjøkkenfiseringen av dataverdenen og hvorfor iPaden er et kvantesprang

Dagens datamaskiner er særdeles ubehagelige greier å ha med å gjøre. Alle andre ting som går på strøm skrur man på, og de virker. Det er null vedlikehold , de virker. Dersom de formodentlig vis ikke virker, har de gått i stykker, og byttes ut, eventuelt sendes til en reparatør.

Av en eller annen grunn er ikke datamaskiner slik. De tvinger eieren til å lære seg en messe ting om filsystemer, filformater, oppgraderinger hvordan installerer programmer, hvordan fjerne programmer, hvordan forhindre at datamaskinen blir "virussmittet" og en hel haug med andre problemer. En hel befolkning har blitt tvunget til å sette seg inn i "Brannmurer", omtrent som om man må kunne melke en ku før man får spise ost. Og vi finner oss i det. Utrolig nok.

Ingen av oss har lyst til å holde på med dette. Vi vil gjøre det morsomme, dvs surfe, se på bilder, se en film ,høre musikk. Sjekke facebook, twitre, eller spille et spill. Vi er ikke interesserte i å finne ut om winamp eller iTunes er bedre , basert på100 parameter vi ikke skjønner noe om. Vi vil høre musikk. Uten noen problemer. Vi vil se på bilder, ikke lete i "et filsystem". Ingen syntes det er morsomt å "patche systemet", "defragmentere disken" eller "kjøre virusscan". Vi har nok problemer fra før.

Heldigvis har en datamaskinprodusent nå skjønt dette. iPad er produktet, Apple er produsenten. Den er en datamaskin som er laget for å gjøre det 95% av pc-eierene bruker en datamaskin til. I bytte mot at vi oppgir litt fleksibilitet (som allikevel kun it-fantaster bruker) er at vi får en maskin som bare virker. Du trenger ikke å kunne noe som helst om datamaskiner for å bruke den. Det er rett og slett en datamaskin som er like lett å bruke som f.eks. et kjøleskap. Når var siste gang du ikke fikk spist middag pga. et kjøleskapsproblem? Jeg vil gjette på at det er lengre siden enn ditt siste pc-relaterte problem.


PC står for "personal computer". Alle de modellene som har kommet før iPad'en burde hete "anti-personal computer", for de er ikke laget for vanlige mennesker. De virker av og til som om de er laget for å presse mest mulig faenskap inn i et så liten boks som mulig. iPad er den første riktige personlige datamaskin, laget for at alle kan bruke den. Ikke bare det - alle klarer å kjøpe en program og installere det. Uten noen som helst form for instruksjon eller frykt.


PC'n har blitt voksen, og nådd samme nivå utvikling som kjøkkenet. Før i tiden hadde man en kjøkkenmaskin, akkurat som det nå hittil har eksistert en type PC. En type som gjør alt. Den var stor, stygg, vanskelig og potensielt farlig å bruke, og krevde masse vedlikehold.


Dagens kjøkken kan fylles opp med f.eks. vaffeljern, brødrister, raclette, brødbakemaskin,toastjern vannkoker,stavmikser, håndmikser, blender, juicesentrifuge, sjokoladefontene,minihakker, eggkoker, sitruspresse,foodprosessor,popcornmaskin, frityrkoke, potetskreller m.m. Dette er oppgaver som man lett kan gjøre med en kniv, en kjele og en ovn for det meste. Men produktene finnes , og folk kjøper dem med glede. For de gjør livet enklere.

Det samme gjelder datamaskiner. Vi er nå midt i et skille , der personlige datamaskiner og jobb-maskiner skiller sine veier. Hjemme har vi kakespader og fjernsyn , på jobb har vi motorsager og stormaskiner.

Datamaskinene blir personlige, og vennlige. Koselige maskiner som ser pene ut, og vi kan ha liggende på stuebordet uten at det nødvendigvis ser ut som et server-rom. Maskinene har sluttet å bite oss ved en hver anledning, de har rett og slett blitt slik de burde ha vært fra dag 1,  de er  vennlige mot sin bruker.

Fremtiden er her. Ingen skriker til sin iPad - datamaskin rett og slett fordi den har blitt temmet og husvarm.

1 kommentar:

  1. Bra sagt, nå fikk jeg enda mer lyst på en iPad. Ikke minst fordi jeg nesten daglig sitter og rister av aggresjon pga PC-relatert knoting. Men jeg har hørt at du må aktivisere iPaden via en annen maskin? I så fall er den ikke fullkommen, men et godt stykke på vei. Eller tar jeg feil?

    SvarSlett